Fra nyfødt til 8 ugers hvalp

Fra 1 - 3 uger

Lige fra starten er den nyfødte hvalp afhængig af moderens mælk. Den energi de får fra mælken er med til at give dem energi til blandet at modstå kulde. Det er vigtig at man i den første tid vejer hvalpen regelmæssigt "mindst en gang i døgnet" og på den måde holder øje med om hvalpene tager på. Ved cirka 11-12 dagen begynder de at åbne øjnene og kan skimte lys. Deres syn bliver udviklet langsomt gennem de næste 3 uger.

Sørg for at hvalpe og moderen er rimeligt under opsyn de første 3 uger, vær aldrig længere væk end du kan høre om alt er vel hos dem. Tjek om de ligger så de nemt kan komme til en pat og om at moderen ikke ligger så uheldigt at hun klemmer de små, så hun ikke kommer til at skade de endnu sårbare hvalpe.

Fra 3 - 5 uger

Når hvalpene er ca. 3 uger kan du begynde at give dem rigtig mad. Hos din dyrlæge eller der hvor du køber foder, kan du finde tørfoder der er specielt beregnet til at give som startfoder. Dette foder er som nævnt tørfoder og skal opblødes. Dette gøres ved at du kommer det foder du skal bruge op i en skål og hælder kogende vand over så det lige dækker fodret. Lad det stå og af køle til det er lunkent "finger varmt". Det er en god ide at blende eller mose det opblødte foder med en gaffel i starten. Så kan du servere det for hvalpene. Men lad nu vær med at forstille dig at hvalpene springer over maden og spiser. Det er faktisk et værre svineri i starten, sørg for at have en avis under for alle hvalpe ender med at have både hoved og ben nede i maden, og du skal forvente at skulle hjælpe med at made dem ved at tage en smule på din finger og sætte for munden af hvalpen. For eksempel kan du variere kosten med at give surmælks produkter, så som kultura eller A38. Det er også nu du skal tilbyde dem vand. Det er meget vigtigt at de har adgang til vand lige så snart at de får tørfoder også selv om det er opblødt. Det er også nu "når de er 3 uger" at man skal til at give ormekur for første gang og derefter igen hver anden uge. Ormekur får du ved at kontakte din dyrlæge.

Freja og hendes hvalpe

5 - 8 uger

I løbet af de næste par uge vil de lære at spise selv, og moderens mælk vil gradvist aftage. Når de begynder at spise selv vil moderen som regel holde op med at rydde op efter dem og der kommer du til at tage over og skal dermed til at tørre op efter dem når de "taber noget". Det er bedst at du fjerner eventuelle efterladenskaber med det samme, da hvalpene ellers vil træde rundt i det. Nu i 5 uge begynder de så at få de første tænder man kan nu se de små hvide spidser der kommer frem og man kan mærke dem med en finger. Det betyder at de naturligt begynder at gnave og bide i hvad de finder på deres vej dels fordi at gummerne klør og fordi at det er en del af deres naturlige adfærd. Se også når hvalpen bider i ting og fingre . Du kan nu også begynde at prøve at give dem tørfoder der ikke er opblødt, men hold øje med at de tygger det så de ikke får det galt i halsen !.

Grand Danois
8 uger betyder at de nu er klar til at flytte hjemmefra. Husk at hvalpen skal være chipset inden den flytter hjemme fra.

NB

Hvis det er hvalpe fra små racer så som chihuahua , kan det i nogen tilfælde være, at de behøver lidt ekstra tid hos deres mor. Som regel giver man dem ekstra tid hvis de ikke er helt stabile i at spise selv.