Alene hjemme

Hunde er flok dyr og kan derfor ikke lide at være alene, men de kan lære det. Det er ikke sjovt at komme hjem til et hus der er blevet endevendt af hunden. Sko der er ødelagt sofaen der er bidt i stykker stolen der mere eller mindre mangler et ben osv.

De fleste mennesker vælger at anskaffe sig en lille ny hvalp på et tidspunkt hvor det passer sammen med at de har ferie eller på anden måde har fri, så de kan være sammen med den lille ny hvalp i starten.
Det er denne periode man skal bruge til bla. at vænne hunden til at være alene hjemme. Det første stykke tid skal gå med at man lader den den lille hvalp falde til og lære den daglige rytme og de nye lyde osv. der er forbundet med det nye sted at kende, når den er faldet til og er tryg i de nye omgivelser, er det ved at være tid til at lære den at være alene hjemme.

Giv hunden en luftetur som du plejer så den får tisset af, hav evt. nogle godbidder med og lav nogle sit, dæk, stå og evt. nogle søge øvelser undervejs på lufteturen så hunden bliver mental træt. Det drejer sig altså ikke om at gøre den fysisk træt ved at lade den løbe rundt efter pinde, bolde og ligende. Du må ikke lave en hel sermoni ud af at du skal forlade hunden , du må således ikke lade en afsked være noget i retning af ynk. Hvis du ynker hunden og bruger lang tid på at forklare hunden at du snart kommer hjem igen, og at den ikke skal være bange osv. så opnår du kun at hunden mærker at der skal ske noget den ikke er vant til, og at den bliver utryk ved siturationen, og det er ikke særlig heldigt, og vil med sikkerhed give en hylende hund. Gør kort proces luk døren og gå.

Beskæftig hunden

En god ide er at give hunden noget at beskæftige sig med når den er alene. Det kan være en aktivitetsbold som indeholder godbidder, som den skal arbejde med at få ud. Du kan evt. lave en aktivitetsflaskeHunde er flok dyr og kan derfor ikke lide at være alene, men de kan lære det. til at starte med. Start med at lære hunden hvordan bolden fungerer mens du kikker på, så den er klar over hvad den skal gøre med den.

Den første gang du går fra hunden.

Du skal starte i det små med at forlade hunden, og begræns det til et rum f.eks. soveværelset. Luk døren og gå så væk i ca. 3-4 minutter. Hvis det er en ældre hund vil den kunne høre eller lugte om du er i nærheden, så der skal du forlade huset helt. Efter de 3-4 minutter "kommer du tilbage" og roser hunde fordi den var dygtig.

Gradvis øger du tiden du er væk. På den måde lærer du hunden at du kommer tilbage, og at det ikke er farligt at være alene. Hunde har ikke den samme tidsfornemelse som vi mennesker, og kan ikke rigtig forholde sig til 5 minutter eller 10 minutter. For den har du været længe væk selv om det er 5 eller 10 minutter.

Efterhånden som fraværdstiden øges kommer du flere godbidder i aktiveringsbolden, det må gerne ende med at bolden indeholder 1/3 del af den daglige ration af foder. Det er selvfølgelig vigtigt at du fjerner madskålen, så den kun har boldens indhold at arbejde med.
HUSK at den altid skal have en skål med rent vand stående.

Læs også hunden alene hjemme


HUSK også at det er forbundet med stor tålmodighed at lære en hund noget, nogle hunde lærer hurtigere end andre. Læs evt. opdragelse af hunden