Analkirtler

Analkirtlerne (også kaldet analsække) sider på hver side af endetarmsåbningen. Analkirtlerne producerer et lugt-sekret, som afsættes med aføringen. Alle racer af begge køn har analkirtler.
Der kan gå betændelse i analkirtlerne. Hvis kirtlerne af en eller anden grund ikke bliver stimuleret F.eks. hvis hunden i en periode har haft diarre, og derved ikke får tømt dem, kan ophobningen af sekret i kirtlerne medføre at, der i værste fald kan komme betændelse i kirtlerne.

Hvordan kan man se om hunden har problemer med analkirtlerne
Typisk ses det at hunden med bagbenene trukket op kurer på halen hen af gulvet. Hunden slikker sig meget bag i eller andre steder ved bagpartiet fordi det klør og gør ondt. I nogle tilfælde går der betændelse evt. med dannelse af byld i kirtlerne.
Lidelser i analkirtlerne kan være meget generende for hunden. Det ses også at hunden nødig sætter sig rigtigt, men hellere sætter sig skævt for at undgå at det gør ondt.

Hvorfor har hunde analkirtlerne
Som tidligere nævnt afgiver kirtlerne et lugt-sekret, når hunden har afføring. Denne lugt er afmærkning, det er derfor at hunde lugter til de andres afføring, og snuser hinanden bag i.

Min hund har tit de problemer Hvis din hund tit har problemer med analkirtlerne, kan du selv lære at tømme dem regelmæssigt. Det er dog ikke helt let, før man har lært det. Du kan få din dyrlæge til at lære dig det.

Har du mistanke om at din hund har problemer med analkirtlerne skal du tage den til dyrlægen.