Er hunden drægtig ?.

Hunden går drægtig i 9 uger. De første 4-5 uger vil der ikke kunne ses noget på tæven. Hvis tævens appetit vokser de første 8-10 dage efter parringen, kan det være tegn på, at hunden er drægtig, men man kan ikke være sikker hvis hunden normalt har en god appetit. Hvis det modsatte viser sig skal man ikke være bekymret, man skal bare sørge for, at den smule hunden spiser er rigt på proteiner og kalk. I slutningen af 6 uge vil tæven, hvis hun er drægtig, blive bred over lænden, og derefter bugen, gradvis i omfang. Ca. en uge før fødslen, synker livmoderen ned. Livmoderen og fosterne ligger nu tungt på selve bugvæggen, så huden er stram og spændt over bugen. Der kan nu klemmes mælk ud af de nu vokset mælkekirtler.

Fødselsforberedning

Som forberedelse i den sidste del af drægtighedsperioden, er det vigtigt at man finder ud af hvor man har tænkt sig at hunden skal føde. Det mest praktiske er en fødekasse som skal være akkurat så høj at tæven kan komme op i den, tænk på at hun er tung bagi og derfor kan have besvær med at komme over kanten. Kassen må ikke være for stor, da hun i såfald vil have svært ved at samle sine hvalpe, når de skal die. Det bedste man kan bruge er aviser som underlag da de kan smides ud efterhånden som de bliver gennemblødte under fødslen og fordi det ikke er smart at hunden ligger på puder, lagner, håndklæder osv. da der er risiko for at hvalpene kan komme ind under og blive klemt eller kvalt fordi tæven ikke kan orintere sig om hvor de er. Det er også en god ide at finde en god saks frem, som du skal bruge til at klippe navlestrengene over med, den skal være god det dur ikke hvis den ikke kan klippe ortenligt.

Falsk / indbilsk graviditet

Det sker af og til at tæven ser ud og opfører sig som beskrevet ovenfor og på dagen man forventer fødslen og tror alt er vel, kan man komme ud for at tæven slet ikke er drægtig. Det kaldes falskdrægtighed eller indbilskgraviditet.