Flåt eller tæge

Der findes to arter i Danmark. skovflåten og husflåten. Skovflåten er den mest almendelige her hjemme. De seneste år har antallet været stigende, i takt med at bestanden af råvildt er øget. Rådyret er flåternes naturlige værter.

Livscyclus

De er afhængig af varme og fugtighed.
Udviklingen fra æg til voksen flåt er ca. 3år. Frost er ikke en trussel for flåten ved op til -9 grader foregår udviklingen langsommere, men de dør ikke. Den voksne flåt ligger mellem 200 og 6000 æg i det lange græs eller i krat derefter dør den.
Ægene klækker i løbet af 14 dage til larver.

Hvordan fjerner man en flåt ?

Man kan bruge en tægetang eller en plastikkrog "hook haak" som kan købes hos dyrlægen eller på apoteket. Krogen sættes ned om flåtens hoved, hvorpå at man drejer frem og tilbage (som når man trækker et ur op) og flåten slipper sit tag i hundens hud. Tægetangen fungere på samme måde.

En tægetang er god at have liggende.

HUSK !

Man må aldrig forsøge at klemme på flåten mens den sidder i huden. Det kan medføre at smitstoffer fra flåten føres direkte ind i hundens blodbaner. Gamle husråd så som at nuldre oile, magarine eller vaseline rundt om flåten er ikke godt da det kan få flåten til at tømme sit maveindhold med smitstoffer direkte ind i hundens blodbaner.
Hvis huden hæver op eller bliver rød, der hvor flåten har bidt, er det bedst at opsøge en dyrlæge. Flåten er en blodsugende mide Den kaldes ofte for en tæge, men der forskel på en tæge og en flåt. Det er faktiskt meget nemt at kende forskel på de to fyre. En tæge ligner en bille og har seks ben, og en flåt har 8 ben.