Fødslen

Efter parringen kan hvalpene normalt ventes efter 63 dage, dog kan der være udsving på 3-4 dage dage til hver side. Så det er en god ide' at være forberedt i god tid. Et tegn på at fødslen er forestående er at hunden går fra fodret. Det er meget normalt, et ½ til et helt døgn før fødslen. Hvis hun i kke vil æde sin normale mad skal man ikke forsøge at lokke godbider i hende, da det er bedst at maven ikke er for fyldt når hun føder. Under fødslen må man heller ikke tilbyde hende mad. Man må dog godt tilbyde hende vand i starten. Men ikke når det hele er igang. Hvis hun ikke ønsker at drikke er det OK. Forsøg ikke at "tvinge" vand i hende.

Dette skal du have klar til fødselen går i gang !
  • En masse RENE karklude. De gule engangskarklude er rigtig gode. ( mindst 10 stk.)
  • Nogle RENE håndklæder (som du kan ligge under tæven)
  • En god "skarp" saks ( til at klippe navlestrengen over hvis det bliver nødvendigt)

Vigtigt !

Det er vigtigt at du under fødslen tager det helt roligt og bevarer overblikket ( så læs denne step for step vejledning igennem et par gange, til du føler at du har styr på det ). Hvis du viser at du er utryg ved situationen påvirker det hunden. Især en første gangs fødende hund kan let blive påvirket af at du er utryg. Så tag det helt roligt, og prøv at lade som om at det der sker er helt normalt. Hun kan skrige når hun presser, så vær forberedt på det.

Den første hvalp

Det første der sker, er at der ses en blære der kommer til syne, det er normalt. Det er for at blokke skeden ud og gøre klar til fødsel. Denne blære kan godt forsvinde ind igen og komme til syne et par gange. Blæren er fyldt med noget grønligt væske og har til formål at smøre skeden når den springer, så hvalpen nemmere glider ud. Forsøg ikke selv at "punktere" den.
Nu skulle hvalpen gerne komme ud, man kan eventuelt hjælpe til ved at trække i den forsigtigt men kun når tæven selv presser. Den lille hvalp er inde i en hinde som er meget glat. Så det kan være meget svært at trække i den. Brug evt. en REN karklud til hjælp. VIGTIGT... træk altid ned af mellem bagbenene ikke lige ud, og KUN når hun selv presser.

Når hvalpen er kommet ud

Når hvalpen er kommet ud er den omsluttet af en hinde og stadig forbundet til moderkagen "efterbyrden" med navlestrengen.
Nu skulle tæven normalt selv fjerne denne hinde for så at bide navlestrengen over. Hvis tæven ikke straks fjerner hinden skal du hjælpe til. Riv hinden i stykker som vist på billedet.
Det er vigtigt at hinden hurtig fjernes fra hvalpens snude, så den kan begynde at ånde. Stik eventuelt en lillefinger ind i munden og rens den for slim. det er en god ide at tage fat i nakke skindet og ryste forsigtigt for at få hvalpen til at pive, så er du sikker på at den ånder.
Når hinden er fjernet og du er siker på at hvalpen ånder, er det tid til at tænke på navlestrengen normalt vil tæven selv bide den over, men gør den ikke det tager du en saks og klipper den over ca. 1 til 1½ cm. fra hvalpens mave. Det er normalt at navlestrengen bløder når den er klippet over, tag med to fingre og klem samme om den et minutstid. Hvis efterbyrden er kommet med ud hvilket er normalt vil tæven formindeligt spise den. Det er helt naturligt og man bør ikke forhindre hende i det. Dog er det ikke tilrådligt at hvis tæven får mange hvalpe, at hun æder mere end 3 - 4 efterbyrder. Hvis hun ikke gør tegn til at ville æde den, skal den fjernes.
Hvalpen er nu meget våd og det er vigtigt at tæven slikker den, for at sætte gang i blodomløbet og stimulere den. Du kan hjælpe til med at gøre dette ved at massere hvalpen med et frotehåndklæde, eller en karklud hvis havlpen er lille. Hvalpen som nu piver og spræller, er nu klar til at die og skal derfor ned til tævens mave og måske have lidt hjælp til at finde vorten. De næste hvalpe kommer gerne forholdsvis hurtigt efter hinanden. Men et interval på en halv til en hel time eller helt op til 3-4 timer er ikke unormalt.
VI VIL ANBEFALE AT MAN SKAFFER BOGEN " MIN HUND SKAL HAVE HVALPE " Den er desværre svær at få fat på. Af Ester Kofod. Clausens bøger. Lån den f.eks. på bibloteket.