Jul

Juleaften, oh hvor er du sød,
så skal alle folk ha' risengrød -
æbleskiven bliver flittigt vendt,
gåsestegen er til bageren sendt.
Bonden sidder tidligt ved sit fad,
sikken Guds velsignelse af mad;
lænkehunden selv får dobbelt sul,
den skal også vide, det er jul.
jul, jul, jul, jul, jul, jul,
den skal også vide, det er jul,
jul, jul, jul, jul, jul, jul
den skal også vide, det er jul.
     
Læs lige ovenstående tekst fra denne kendte julesang skrevet af Peter Faber, læg især mærke til det med rødt.
Hunden har jo været menneskets bedste ven i rigtig mange år, denne tekst er f.eks. fra ca. 1848. Hunde har også været for bundet med overtro i julen, det siges at hunden blev brugt til at bestemme hvem der skulle giftes, og hvem der skulle dø første af de gamle i familien (se nytårs artiklen).


Men tilbage til det med rødt, i gamle dage gik man ikke så højt op i hvad man fodrede hunden med. I dag går man mere op at hunden får det rigtige foder, eller gør man ? .

Der er desværre mange der har den ide at hunden også skal mærke at det er jul, og giver den alverdens lækkerier, så som god julemad og juleslik i store mængder, og endnu værre er der nogen synes at hunden skal have den slags hele året rundt.

Det frarådes at man foder hunden med "menneske mad", mange hunde får sovs og kartofler osv. det er IKKE hundemad og man tror fejl agtigt at man er god ved hunden. Men det er man ikke, tværtimod.
Så er det hermed sagt, lad vær med at lade hunden mærke at det er jul den er faktisk ligeglad. Der er ingen hunde der glæder sig til jul. Den fede julemad vil i mange tilfælde give hunden dårlig mave. Alt for mange hunde får dårlig mave i jule tiden.

Nu vi juler

Hvorfor så ikke lave nogle hundekiks til hunden... Det er faktisk ikke så svært vi har samlet nogle opskrifter på hjemmelavet hundekiks og godbidder du nemt selv kan lave, og hunden elsker dem.

Ikke kun mad

Det er ikke kun julemad vi skal ind på her i denne tid, der er andre ting man skal tage højde for.

  • Lad aldrig hunde, katte og børn være alene med levende lys. Det kan så let gå galt med en hundehale der fejer ind over sofabordet.
  • Pas på med juletræet og hvalpe. De syntes sjovt nok at det er dejligt at tygge i det sølvstads vi hænger på træet, og tænk bare på glaskuglerne der så let går i stykker, det er ikke så heldigt at de får det ned i maven.
  • Elektriske ledninger i for bindelse med lys på træet skal man også tage højde for. Især hvalpe tygger i alt da der meget nysgerrige.


Hund/hvalp i julegave!

Juleaften er en højtid hvor der tit og ofte er ræs på, og at give en hund / hvalp i gave på sådan en aften er ikke det bedste man kan finde på. Ideen med at pakke dyret ind og komme det under træet er slet ikke en god ide. Dyret kan let blive bange og det er ikke hensigt mæssigt.

Men jeg vil !

Hvis man vil give en hundehvalp i julegave, er det en god ide at man venter til efter julen med at komme med den. Pak eventuelt en hundekurv, et oksehudsben eller ligene ind sammen med en lille note om at det er en hundehvalp, som kommer senere.
Da børn som regl får mange gaver juleaften, er det ikke en god ide at de også får en hvalp og ikke har tid til at beskeftige sig med hvalpen også. (HUSK AT DET I BUND OG GRUND ER DIG DER FÅR EN HUND I JULEGAVE OG IKKE BARNET) det er et stort ansvar at give et barn.

Moster Elly

Er gaven derimod til en voksen er det en god ide at tage den voksne med ud til opdrætteren og selv vælge hunden, da det ikke er sikkert at den du vælger er det vedkommende vil have. ALT FOR MANGE HUNDE DER GIVES I IMPULS GAVER ENDER PÅ DIV. INTERNATER ELLER ENDNU VÆRRE AFLIVES.
Rigtig mange jule hilsner
fra os bag siden om hunde.
(se nytårs artiklen)