Kejsersnit

Bruges hvis tæven ikke kan føde selv og det er nødvendigt at åbne tæven for at få hvalpene ud. Det kan forekomme at hvalpene er for store til at tæven kan føde dem selv, det sker for det meste når kuldet er på 2-3 hvalpe, da hvalpene da tit så er for store.

Det hænder også at tæven har så mange hvalpe i sig at hun gennem en lang fødsel bliver så træt at hun har svært ved at føde de sidste, eller at fødslen simpelthen går i stå.

Et kejsersnit er en mindre opration der fortages i fuld narkose. Tæven lægges på ryggen hvor man laver et snit i livmoderen og hvalpene tages ud. Hvis ejeren ikke er interesseret i at tæven skal have flere kuld kan man ved denne lejlighed få fjernet livmoder og æggestokke "altså få fortaget en sterilisering".

Når hvalpene er ude får de en modgift, fordi at de også er bedøvet af narkosen, og man sørger for at de kommer i gang med at trække vejret og at sætte en klemme på navlestrengen så man får standset blødningen fra den klippet navlestreng.

Tæven får noget modgift så hun stille og roligt kan vågne op til sine nye små. Når tæven er vågnet op lægges hvalpene hen til hende så de kan komme til patterne og die. Det er vigtigt at man holder øje med tæven og hvalpene i et stykke tid efter, for at sikre sig at hun acceptere hvalpene og om de får noget mad. Det er normalt at tæven ikke ser ud til at vil have noget med hvalpene at gøre så længe der er stadig er narkose i kroppen på hende, men langt de fleste tæver får normale moder bindinger igen hurtigt.

OBS!

Det er vigtigt at du får fat i en dyrlæge hvis fødslen går i stå eller at tæven haft presseveer i længere tid "30-40minutter" og den første hvalp ikke er kommet. se i øvrigt vores artikel om FØDSEL.