køb af hvalp

Det kan være svært at stå over for at skulle vælge når, man skal købe en hvalp.
Der er imidlertid nogle ting man skal tage højde for. Vil man have en racehund,
eller skal det være en blandingshund.

Blanding eller race!

Om det skal være blanding eller race er et spørgsmål om hvad man vil med hunden. En racehund er stambogført og kan f.eks. bruges til udstilling. Nogle opdrættere forlanger ligefrem at hunden skal udstilles. Opdrætterne lægger meget tid i at fremavle den perfekte hund i udstillings regi, og vil derfor gerne se resultatet ved fremtidige udstillinger. Det betyder ikke, at man ikke kan finde en racehund der ikke skal udstilles. Nogle mener at en racehund tit og ofte er noget indavlet skravl, men det er i de fleste tilfælde noget sludder. En blandingshund kan også være indavlet og det er endda meget svære at påvise, da der ikke følger en stambog med en blanding. Hvis opdrætteren du køber hos er en seriøs opdrætter vil han/hun gå højt op i at dette ikke er tilfældet for deres avl.


Blandingshund

Hvis man vælger en blandingshund kan det være svært at vide, hvordan den som voksen vil kunne komme til at se ud. Selvfølgelig er det muligt at bedømme om den bliver stor eller lille ved at se på hvilke forældrehunde der ligger bag. Men hvis man bare skal have en familiehund kan det ofte være et godt valg at vælge en blandingshund, ikke mindst fordi at de er billigere. Husk at se på hvilken racer den er blandet af og læs dig frem til om det er en hund der lever op til dine forventninger af en hund. F.eks. kan det nævnes at hunde er delt op i kategorier så som jagthunde og skødehunde osv. og det ville måske ikke være smart med en god jagthunde blanding hvis man ikke har tænkt sig at skulle gå lange ture med hunden hver dag. Læs også racebestemt aktivering.
En blandingshund er tit meget billigere end en race, hvilket hænger sammen med at der er flere udgifter ved en raceren hund udover udgifter til foder. Der er nemlig udgifter til dyrlægetjek, stambogsføring og evt. parring.

Når du står midt i valget!

Det er en god ide at besøge op til flere opdrættere inden man træffer det endelige valg. Tag dig god tid til at vælge. Kik godt på hvalpenes opførelse, det er vigtigt at de er godt præget af mennesker og ikke er bange eller sky over for fremmede. Det der kendetegner en god og sund hvalp er at den er nysgerrig og tillidsfuld har blankpels og klare øjne. Det er også vigtigt at lægge mærke til om hvalpene er vommet altså har en udspilet/oppustet mave, da det kan være tegn på at de har indvoldsorm (dog skal lige indskydes at hvalpene får udspilet mave når de lige har spist). Se også lidt på de omgivelser hvalpene går i er der pænt og rent, med det menes ikke at det skal være hospitals omgivelser, men ligger der gamle indtørret lorte og i det hele taget lort og tis alle vegne er det tegn på at der ikke lægges vægt på, at gå op i hvordan hvalpene har det. Der er desværre opdrætter imellem der kun avler for penge og er nogle "svin" med hensyn til hundenes omgivelser, og det leder os hen på næste kapitel i at vælge en hvalp. LAD NU VÆR med at købe en hvalp af medlidenhed det lyder måske hårdt at sige det men, det er den eneste måde at komme sådanne opdrættere til livs. Køber du en hvalp hos sådan en opdrætter hjælper du måske den hund du lige har købt, og giver den et bedre liv end der hvor den kommer fra, men du støtter også den dårlige opdrætter i at fortsætte med at avle videre. Der er jo penge i det, folk køber deres hunde og det hele ender med at de uden skrupler fortsætter med at avle i de dårlige forhold, og det er ikke hensigts mæssigt. Husk at sikre dig at hunden er vaccineret og har fået den nødvendige ormekur. Det er sådan at en hvalp skal vaccineres første gang når den er 12 uger. Der er dog indført nye vacciner som kan gives fra 8 ugers alderen. Det er ikke nok med opdrætterens ord på at den er vaccineret, der skal følge et vaccinations kort med sammen med hvalpen hvor på der står skrevet hvornår den sidst er blevet vaccineret. Få altid lavet en købskontrakt på hunden. Hvis opdrætter har lavet en købskontrakt, så læs den grundigt igennem inden du skriver under. Er du i tvivl om at sælger har lavet en kontrakt, så sørg for selv at have en med ved købet som, du forlanger skal skrives. Her er en købskontrakt/købsaftale som du frit kan udskrive.

Hvilken hund skal jeg så vælge

Som før nævnt er det vigtigt at man vælger den rigtige hund. Sæt dig ned med et stykke papir og en blyant og skriv ned hvad du vil med hunden, hvilke krav du stiller til den. Har du børn ( se evt.børn og hunde)og er væk mange timer hver dag på f.eks. arbejde osv.. Det er vigtigt at man ikke bare køber en race fordi man synes den er flot (det er jo ikke en sofa). Derfor er det vigtigt at man sætter sig godt og grundigt ind i den race man kunne tænke sig, og så vælger ud fra den viden. Ring op til opdrættere af den race du ønsker dig, og få en sludder om hvordan denne race er, ring gerne til flere så du lettere kan danne dig et indtryk af racen som voksen også. Hvis der er nogen der kender en race til bunds, så er det en seriøs opdrætter der har opdrættet netop den race i mange år, og en sådan en sludder er meget mere brugbar end 20 linier i en bog. Når alt kommer til alt er det bedst at vælge en hund ud fra dens egenskaber frem for den udseende. Det kan måske godt være at du synes at en mops er grim og hellere vil have en labrador, men hvis du er på arbejde hele dagen og kommer hjem til en splittet sofa og et par gennemtykkede sko hver dag, så ville du med garanti få mest ud af en race du måske ikke synes er speciel yndig, men som er blevet valgt ud fra nogle egenskaber der passer ind i din dagligdag.

  * Skal den være stor eller lille.
  * Skal den være rolig.
  * Skal den bruges til jagt.
  * Skal den være vagtsom.
  * Skal den være langhåret eller kort håret.
  * Skal den være nem at opdrage.


Gå evt. på biblioteket og lån en god bog om hunde, en der omhandler mange racer og beskrivelser af disse. Når du har fundet nogle hunde som passer på dine krav, er næste step på vejen at sortere ud fra det, hvilken hund det så skal være. Man kan også vælge at kikke på de forskellige hundeklubsider på nettet. De giver for det meste en meget god og grundig beskrivelse af netop deres race. ( se på vores side med en over sigt over div.hundeklubber ). Når du så endelig har gjort dit valg. Er det tid at besøge opdrættere, kik evt. på vores side hvor der kan sættes hvalpe til salg eller i den blå avis og find gerne flere forskellige for at have noget at vælge imellem eller måske du kan finde en opdrætterpå vores side. Det kan også være en god ide at besøge opdrættere der ikke lige nu har hvalpe og måske blive skrevet op til en hvalp, du kan også finde dem ved at søge på nettet. Søg ved at skrive racenavn kennel opdræt, husk mellemrum. Hvis du vil have en blandingshund er det ovenstående stadig gældende.
Gode råd om hvalpe kan du finde her !

Impulskøb

Alt for mange hunde er impulskøb. Man køber en hund fordi man nu og her vil have en hund. Man har lige været ude og købe ind, og mødte en med en lille hvalp, man er solgt og vil også have sådan en lille fyr. Man skynder sig hjem på internettet og søger. Man finder en lille hvalp man har råd til. Godt nok ikke lige den man havde tænkt sig men den er da sød der på billedet. Man tager afsted køber den lille fyr.

Tækte man sig ordentenligt om ?...
  • Har man sat sig ind i racen, (Husk på at en blanding består af flere racer)
  • Har man spurgt kærsten/manden hvad han synes,
  • Har man sat sig ind i hvad det kræver at have en hund,
  • Har man tænkt på omkostningerne,(mad, dyrlægebesøg, legetøj, vaccinationer, anden medicin, forsikring, hunderegister, osv.).
  • Har man tjekket om man må have hund, der hvor man bor,
  • Har man tænkt over om nogle af ens nærmeste måske har alergi over for hunde,
  • Har man tænkt på om der måske skal et lille barn ind i ens liv,
  • Har man tænkt på om man måske skal flytte i nærmeste fremtid,
  • Har man tænkt på at de fleste hunde har en levetid på 8-12 år.


En hund kræver at man har tid til at tage sig af den, den skal luftes flere gange om dagen, den kan ikke være meget alene, du kan gå på arbejde i 8 timer, og kan så ikke besøge bekendte uden at hunden er med. Hunden er et flokdyr, og kræver at være sammen med dig/jer. Husk på at en hund kommer i lømmelalderen hvor den højst sansynligt vil sætte din tålmodighed på en hård prøve. Måske gnaver den i dine sko, eller hjørnerne på sofabordet, undersøger hvad der er inden i din sofa, gnaver i karme, flår tapetet ned af vægen, hyler og gør når den er alene, og derved genere naboer.

Her til sidst

Køb ikke en hvalp

som gave til nogen, der ikke er klar over at de får en hvalp i gave. Skal hvalpen købes som "gave", er det vigtigt at den, der skal have hvalpen / hunden selv er med til at vælge den. Det er ikke så godt hvis den, man køber til i virkeligheden slet ikke ønsker en hund. Eller ikke kan lide den man har valgt. Alt for mange hunde ender på internater eller må aflives, på grund af at mennesket laver impuls køb af hunde eller får dem som "Gaver".
HUSK NU AT EN HVALP SKAL VÆRE 8 UGER FØR DEN MÅ TAGES FRA DENS MOR !

Billederne på denne side er fra Live Christiansen
vi takker for det.
Til top