Mærkning Registrering

Fra den 1/7-2010 blev det vedtaget, at alle hunde skal være chipset inden de bliver 8 uger. Det vil sige at opdrætteren har pligt til at chipse hvalpen, og registrere den i Dansk hunde register.
Der er to måder at mærke hunden.
Tatovering
Tipsning

Tatovering

Tatovering er som navnet antyder at hunden får tatoveret sit registererings nummer i huden. Man tatoverer hunden i øret eller i lysken som er steder på hunden hvor der ikke er pels, så nummeret kan aflæses uden problemer. Tatoveringen sker ikke på den måde vi kender fra tatovøren, hvor han tatoverer med en vibrerende nål. Faktisk er en hundetatovering en tatovering i et "snuptag". Man tager en "klemme" ligende tang hvor man isætter tallene som er formet af små nåle. Man klemmer så sammen og laver en masse huller i huden, og tilsætter farve som regel grøn. Der er ingen tvivl om at det er smerte fuldt for hvalpen. Dog er man efter hånden gået bort fra denne metode, og er gået over til tipsning i stedet. Bemærk ! Fra 3. juli 2011, accepteres øretatovering ikke som id mærkning af hunde eller katte, som skal indrejse i Sverige. Alle rejsende dyr skal være chips-mærkede.

Fordele: Fordelen med en tatovering er at alle kan læse nummeret hvis hunden skulle være stukket af fra ejeren.

Ulæmper: Der er også ulemper ved taovering, f.eks. ser det skæmmende ud hvis hunden her oprejste ører. I de tilfælde kan man vælge at hunden bliver tatoveret i lysken. En anden ulemper er hvis tatovøren ikke har trykket hårdt nok med tangen kan tallene let blive utydlige, og hvis hunden har pigment kan det være svært at læse nummeret. En hund der er stukket af hjemme fra er måske lidt skræmt, eller forvirret over sitiuationen og så er det måske ikke helt nemt, at få lov til at vende den rundt på ryggen, og få lov til at læse nummeret. En anden ulæmpe er at hvalpen skal have en sådan tatovering inden den er fyldt 8 uger, hvilket kan skræmme hvalpen "i sær små hvalpe (som chihuahua)" så den bliver bange i lang tid efter. Hvis hunden er over 8 uger skal den i narkose for at få fortaget en tatovering.

Chipsning

Tipsning af hunden er at man via en kanyle indsætter en lille chips i nakken på hunden. Denne tips er meget lille, og kan aflæses af en scanner. Man fører scanneren rundt om halsen på hunden, uden at man behøver at røre ved hunden, og kan så aflæse chipsnummeret på scanneren. Selve isættelsen af chipsen er næsten det samme som en vaccination, dog er nålen noget tykkere end ved vaccinationen og nogle hunde reagerer med et piv, men metoden er meget mere human end tatoverings metoden.

Fodele: En tipsning er ikke synlig.
Smerten ved indskydelse er mindre end tatoveringen, og kan fortages efter at hunden er fyldt 8 uger uden at den skal i bedøvelse. Dog er det som nævnt, vedtaget ved lov at hvalpen skal være chipset inde den er fyldt 8 uger.
Er hunden bange er det let at aflæse nummeret.

Ulæmper: Skulle hunden være stukket af fra ejeren kan kun falk, politi, eller dyrlægen aflæse nummeret. Men da det er ved lov at hunden skal bære navneskilt med navn, adresse og telefonnummer på kan denne information jo bruges også.
En chips kan i nogle tilfælde vandre rundt i kroppen på hunde, så det kan være svært at finde den.

Hvorfor skal hunden mærkes ?

En registrering af hunden er lovpligtigt, og er en fordel hvis hunden er stukket af fra ejeren, så er det nemt at finde frem til ejeren igen, så denne kan få sin hund tilbage hurtigst muligt. Hvis den ikke er registereret kan ejeren se frem til en bøde. Hunde skal også være tipsmærket eller tatoveret for at de kan ind eller udføres af landet, plus den skal være vaccineret mod rabies.

Navneskilt

Det er imidlertid ikke nok at hunden er tipset eller tatoveret, den skal også bære et navneskilt, som skal være af metal "aluminium eller stål". Skriften skal være præget ind i skailet. Tal og bogstaver skal være 2 mm. eller deroever. På skiltet skal der stå telefonnummer, navn og adresse til ejeren.