Medicin

Langt de fleste hunde ejere kommer på et eller andet tidspunkt ud for at skulle give sin hund noget medicin. Det er meget vigtigt at give medicinen på den rigtige måde og ikke mindst i de rigtige doser samt at man over holder de tidspunkter som er angivet af dyrlægen.

Tidspunkter

Hvis der står på pakken at medicinen skal gives 2 gange daglig menes der hver 12 time og 3 gange dagligt er så hver 8 time. Hvorfor er det så vigtigt at man overholder disse timer? Ja det er vigtigt fordi at hvis man overholder disse tidsintervaller så sikre man sig at det aktive stof fra medicinen er i en koncentration som er højt nok til at kunne virke.
Det er vigtigt at man overholder doser og behandlingstid

Afmåling

Hvis medicinen er flydende skal den afmåles korrekt i henhold til det beskrevne i indlægsseddelen. Det er ikke korrekt at bruge en ske til opmåling. Står der at man skal give 2 mililitter så skal det være 2 mililitter. I nogle pakninger med flydende medicin er der som regel et målebæger eller en engangs sprøjte med, som er ideel til at måle op med. Hvis ikke der medfølger et af disse værktøjer kan man på apoteket købe den slags og de er ikke særlig dyre.
Det er sådan at fordi at en pille, en dråbe, en mililitter er godt så er det IKKE dobbelt så godt at give to dråber, piller osv…
På flasken med øredråber står der f.eks. 3 dråber og så skal det være 3 dråber.!

Overhold altid behandlingstiden og bliv ikke fristet til at forlæng behandlingstiden, men kontakt dyrlægen hvis medicinen ikke har virket på den behandlingstid som lægen har forskrevet. I sådanne tilfælde kan det skyldes at måske ikke er den rigtige behandling og at der måske skal en anden behandling til.

Indlægssedlen

Indlægssedlen er med i pakken fordi at det er vigtigt at man læser den igennem, og ud fra den viden gør sig klart om medicinen hvis det er tabletter evt. må knuses eller skal gives hele, eller om medicinen må gives sammen med andre mediciner. På indlægssedlen kan man også læse om de forskellige bivirkninger som kan opstå i forbindelsen med indtagelsen af medicinen, og det er vigtig at holde øje med om hunden får nogle af de nævnte bivirkninger, så man evt. kan finde en erstatning af en anden medicin for at undgå det. Måske at din hund er drægtig eller diegivende og ikke må få medicinen.

Lad vær med selv at sætte en diagnose

Det er meget vigtig at man lader sin dyrlæge om at give en diagnose når der er noget galt med hunden. Lad vær med selv at stille en diagnose og giv hunden noget medicin man har liggende i den tro at det nok er det hunden fejler, også selv om det ligner det der var galt sidste gang. Al medicin har en udløbsdato og det er vigtigt at man ikke giver medicin der er for gammelt fordi at de aktive stoffer i medicinen tit ikke længere er aktive.

Hvordan giver jeg medicinen

Hvis medicinen er i tablet form kan man se om man kan få hunden til at tage den som en godbid, men det er ikke særlig tit at den frivilligt vil tage den. Hvis det er tilfældet kan man trille en kugle af for eksempel leverpostej og komme pillen ind i midten af den.
Man kan også åbne munden på hunden og lægge tabletten ind helt bagerst på tungen, men det er tit en kamp med hunden at gøre det på den måde.
HUSK altid at kontrollere om hunden nu også sluger tabletten, for det sker tit hunden spytter pillen ud igen, selv efter lang tid og så finder man den pludselig på gulvet, og i værste fald kan en evt. anden hund eller endnu være et barn finde den og spise den.
Læs evt. indlægssedlen og se om man må knuse pillen, for så kan man jo bare knuse den og blande den op i maden.
Flydende medicin gives lettest oralt dvs. i munden med en engangssprøjte, åbn munden på hunden og stik sprøjten ind i siden og skyd af.. Også her kan man læse om det evt. må blandes med maden.

Her til sidst

Hvis du har mistanke om at din hund fejler noget så gå til din dyrlæge hurtigst muligt.
Overhold de anvisninger som dyrlægen har givet og giv kun den dosis som er beskrevet.
Hvis medicinen ikke har hjulpet over den periode som dyrlægen har angivet, så kontakt dyrlægen igen.
Giv aldrig medicin som du har liggende fra tidligere behandlinger.
Er man i tvivl om noget kontakt dyrlægen.