Først og fremmest rigtig
godt nytår til alle fra
siden om hunde


Nytår

Nytåret er for os mennesker en spændende og uundværlig højtid. At fejre det nye år med skyderi er noget vi har gjort i flere hundrede år. Først i år 1800 blev det muligt for den almenlige mand at købe fyrværkeri.

I gamle dage

Den første man kender til i Danmark som skød nytåret ind, er en mand fra Helsingør ved navn Christen Simmensen han skød nytåret ind med sin bøsse foran sin dør i 1667. Hunden blev også brugt som en vigtig ting ved årsskiftet i gamle dage. Således brugte man hunden til varsling om hvad det nye år kunne byde på. "citat fra siden detsker.nu "I bondesamfundet kunne man fx enten jule- eller nytårsaften kaste grødklatter på gulvet og lade disse symbolisere kornsorterne. Når klatterne lå der, kom hunden ind, - den klat hunden først åd gav et vink om, hvilken kornsort, der ville stå bedst i det kommende år. Varslet kunne også udføres af de ugifte, der ville vide, hvem der først kom i brudeseng. Og de gamle kunne finde ud af, hvem der først ville dø. Det var den, hvis grødklat hunden tog først, som stod først for tur.

Dette billede er fra siden www.detsker.nu


Nu om dage

I dag er det som bekendt normalt at der bliver skudt store mængder af fyrværkeri af når der fejres nytår. Hvis hunden tilbage i tiden syntes at det var fint med menneskes traditioner med hensyn til at den fik lov til at æde grødklatter så syntes den nok ikke rigtigt om den udvikling det er kommet til nu om dage. Mange hunde er bange for fyrværkeri, det re ikke kun det der siger bang, de lysglimt der medfølger er også med til at gøre hunden bange. Man kan tage en tur til dyrlægen og få en snak med denne om at få noget angstdæmpende medicin. Men det er ikke altid den bedste løsning da medicinen sløver hunden fysiks, men ikke psykisk, hvilket kan resultere i at hunden bare bliver mere angst da den vil føle at den ikke er i stand til at komme væk eller forsvare sig mod det "grimme" der nu er i gang.

Tag forholdsregler

Man bør tage forholdsregler med hensyn til nytåret hvis man har hund.
Det er en god ide at begynde et par dage før selve aftenen. Luft hunden tidligt i dagene op til dagen. Pas på ! gå ikke med hunden uden snor på, et brag fra fyrværkeri kan gøre hunden bange så den løber væk i panik. Der er mange hunde der hvert år kommer til skade, fordi at de løber efter fyrværkeri og aportere det. Gå nogle lange ture med den så den bliver naturlig træt. Afled hunden med nogle aktiviteter så som kast nogle godbidder på gulvet, giv den et lækkert kødben eller leg med den med en bold f.eks.. Lysglimt fra fyrværkeri kan som sagt tidligere også gøre hunden utryk så det vil være en god ide at trække gardinerne for. Tænd evt. for radioen.

NB!

At trøste en bange hund er ikke godt det kan gøre det hele meget værre, da hunden kan føle at du også er bange. Lad som ingen ting for at vise hunden at det er ikke noget farligt der foregår.

Beroligende midler

Hos dyrlægen kan man få nogle beroligende midler, hvis det viser sig at det er nødvendigt. Nogle hunde og katte er MEGET bange for fyrværkeri, og der kan det være en stor hjælp. I sådanne tilfælde kan man tage en snak med sin dyrlæge om det.

En anden mulighed er et fodertilskud der hedder Zylkène, som indeholder det aktive peptid alpha-casozepin. Zylkene anvendes til hunde og katte, der oplever uro og/eller utrygge situationer/perioder. Eksempler er flytning, nye omgivelser, nye familiemedlemmer, alene hjemme, fyrværkeri m.m. Brugsperioden og den forventlige effekt afhænger af hundens/kattens problem, og Zylkène bør derfor anvendes efter aftale med dyrlægen. Samtidig brug af adfærdsregulerende træning vil ofte være en fordel.
Zylkène kan købes hos dyrlægen.
Læs mere om produktet her på denne side http://zylkene.dk/

Lyd cd

Kennelkaarup har lavet en lyd cd til hunde, den indeholder 42 lyde, alle de lyde som hunden støder på, gennem sit liv, den er lavet så der er 10 sekunder stilhed mellem hver nummer, det er den tid det tager for hunden at falde til ro igen Den træning, vi anbefaler til hvalpe/unghunde, er en slags vaccination mod de fleste lyde, hunden kommer til at møde gennem sin opvækst, Træningen går ud på, at lade hunden/hvalpen få sine første, gode erfaringer med støjen under rolige og kontrollerede forhold. Hertil kan man med fordel anvendes Kennelkaarups lyd-CD med 42 forskellige lyd spor på. Denne CD kan ligeledes anvendes til lydtræning af hunde, der allerede er blevet bange for lyde.


Efter samråd med et par hunde behandler/konsulenter, så er der nu er som bonus tre lange lyd spor på.

For en sikkerheds skyls har jeg på min hjemmeside, lagt vejledningen op som pdf fil, mere fordi der helt sikkert er nogle mennesker der for smidt vejledningen ud, som ligger i coveret.

Kan bruges til alle hunde typer, unge som gamle

Du kan læse meget mere om lydcd'en ved at klikke her