Opdragelse af din hund eller hvalp

Når du har fået din nye hvalp hjem er det en god ide at starte med at lære den grundtræning. Det er en meget god ting at man har kontrol over sin hund, så man kan styre den i visse sitiutioner. Vent dog 3-4 dage med at begynde på træningen, så hunden får mulighed for at vænne sig til de nye omgivelser. Faktisk kan du allerede så småt begynde med træningen når hunden er ca. 3 uger, men for det meste er det en hvalp man køber fra en opdræter og da er den jo 8 uger gammel.

Vigtigt at tage til følge:

De vigtigeste komandoer er "sit", "dæk" og "kom". Før du går i gang med at lære din hund komandoer er det vigtigt at du lige gør dig klart, at det ikke nytter at råbe højt eller skrige af hunden. Hunden har en god hørelse og vil opfatte råberi og skrigeri som ubehaligt og måsken endda som straf. Det er vigtigt at du kun bruger et enkelt ord "som Sit" til din komando. Lange sætninger "som sagde jeg ikke du skulle lægge dig" fortår hunden ikke.

  1. Det at lære en hund noget nyt TAGER TID sørg for at du har god tid når du skal lære din hund nye komandoer, nogle hunde er hurtigere til at lære end andre.
  2. Sørg for at du er i balance med dig selv når du skal lære hunden nye komandoer.
  3. Det nytter ikke at du har en dårlig dag er stresset, eller ikke har den fornødende tålmodighed.


Tålmodighed er en dyd

I de fleste tilfælde kan det tage dage, eller uger at få lært hunden selv simple komandoer. Husk at stoppe mens legen er god. det kan være trætende for hunden at skulle lære det samme i for lang tid af gangen. For eksempel kan du variere træningen med at træne videre på noget hunden allerede har lært, for at variere legen lidt så den ikke bliver træt at skulle f.eks. sitte hele tiden.

Hvis du kan mærke at hunden er ved at blive træt så stop, og tag træningen op igen senere hvor hunden er frisk og oplagt igen.

Brug godbidder

Hunde elsker at få en godbid ! og det er det vi kan udnytte til at lære den komandoer. Nogle hunde er tilfredse med at du bruger alm. tørfoder "det du severer for den", men er den lidt kræsen vil den ikke lave de store præstationer for at få et almindeligt stykke tørfoder, i så fald, så find ud af hvad den er helt vild med f.eks. Frolic, det er de fleste hunde vilde med. Er det en lille hund kan du knække Frolicerne ud i 2 eller 4 små bidder. Er du lidt kreativ kan du selv lave dine egne godbidder. Da det ikke er så lækkert at have en håndfuld Frolicer eller tørfoder i lommen, kan man købe en såkaldt godbidtaske, som man kan spænde på bukserne til at obevare dem i.
Hunden lærer hurtigt at den skal lærer og lege når du tager fat i godbidtasken, og er straks glad og oppe på mærkerne til at lære/lege når du tager den på.

Hvordan bruger jeg så godbiderne ?

Når din hund gør hvad du vil have den til, skal du straks efter den f.eks. sitter give den en godbid, og rose og klappe den. Hurtigt vil hunden lære, at når jeg gør det rigtige, får jeg en godbid.

Lær hunden at sitte Lær hunden at dække
Lær hunden at blive renlig Lær hunden at komme når du kalder