Parring

Hunde kan kun parre når hunhunden er i løbetid. Hun kommer i løbetid 2 gange årligt. Når løbetiden starter går der ca. en 8-10 dage (svinger fra tæve til tæve) hvor blodet fra skeden er meget rødt. Efterhånden bliver bliver det mere gulligt og klart. Først nu er tæven klar til parring. For det meste vil hun afvise hannen hvis hun ikke er klar. Læs mere om løbetid her.

Når tæven er klar

Når hun er klar kan det ses på at hun, når hun bliver presenteret for hannen vil lægge op til ham ved at hun villigt vil vende bagpartiet mod ham og slår halen til side. Det ligner faktisk en form for leg (parringsdans). Når de har set hinanden lidt an vil hun tillade ham at hoppe op bag på og udføre parringen. I nogle tilfælde (især hvis det er første gang for hannen) skal man hjælpe ham lidt med at ramme. Det går som regel hurtigt fra han trænger ind til selve parringen har fundet sted. Der sker nu det at de vil hænge sammen, det er helt naturligt og man skal nu prøve at holde dem begge i ro imens de hænger sammen så hunnen ikke render afsted med ham. Det tager somme tider lang tid (op til 20 minnutter. Det sker dog at de ikke altid hænger sammen. Dog kan der godt have fundet en befrugtning sted selv om de ikke hænger sammen.

En hanhund bliver kønsmoden allerede i 5-10 måneders alderen. Tidspunktet afhænger af race og årstid !.

Normalt lader man dem parre oever 3-4 dage een gang pr. dag. Lad dem ikke gå sammen hele tiden da man så ikke kan holde styr på hvor, hvornår og hvormeget de parre sig. I værste fald kan han være så ivrig at han bliver helt ødelagt forneden af at hoppe på ustandselig. Så når agten er overstået så fjern dem fra hinanden indtil næste gang. De må under ingen omstændighedder parre mere end 5 gange (dage ) da hunnen løbende smider æg ned over flere dage, og det kan ske at han på f.eks. på 8 dagen befrugter et æg hvilket vil gøre at denne hvalp vil blive fortidligt født i forhold til den først befrugtede.

Når hunde parrer er det normalt at de hænger sammen. Grunden til at de hænger sammen er at hanhundens penis svulmer op når han er kommet., hvilket betyder at hanhunden og hunhunde ikke kan komme fra hinanden. Det er sådan at hanhundens penis svulmer op på midten, nærmest kugleformet ca. 2-3 gange så tyk som normalt. Det er normalt at det varer op til 15 - 20 minutter inden hævelsen forsvinder.

Grunden til at de hænger sammen er !

Det er jo sådan at hunden engang var et vildt dyr der levede i flok og det betød at de måtte slås om at komme til hunnerne, hvilket betød at kun de stærkeste kom på, det er jo en nødvendighed for at arten ikke skal uddø at kun de stærkeste fører det hele videre. Der er det sådan indrettet at hanhunden hæver op så de sidder sammen i netop så lang tid at han, sikker sig at det er hans sæd der befrugter hunnen før at nogen anden hanhund kommer til. Det er grunden til at de at de hænger sammen.