Hvad er Patella ?

Patella Luxation som det kaldes er, at knæskallen forskydes ud fra sin vanlige plads og sætter sig enten på indersiden eller på ydersiden af knæledet. Det at knæskallen forskydes skyldes formentlig, at furen er for flad eller at ledbånene, som holder knæskallen på plads, er mere eller mindre udviklede. Hvor tit og hvor ? Patella er en ofte set defekt i flere hunderacer. Hvilke symptomer er der ? Patella viser sig for det meste i det første leveår. De hunde der bære på stærke arveanlæg debuterer tidligere. Det første man opdager er, at bagbenet tilfældigt låser sig. en hund der har udviklet patella har svært ved at hoppe højt og går ofte krumrygget.

Hvor stor gene er det for hunden ?

Det kommer an på i hvor stor en grad den rammes. I de mildeste tilfælde, ligger knæskallen for det meste af tiden normalt , men kan glide ud af led ved provokation. den hopper selv på plads igen. I de værste tilfælde er knæskallen permanent ude af led, og kan ikke føres tilbage.

Kan der gøres noget ?

Hvis hunden lider af den mildeste form for patella, kan den leve med det. I alvorlige tilfælde kan man operere hundens knæ. Er skaden gammel kan overfladen være ødelagt og hele knæledet være forandret og det kan være svært at gøre noget. Men generalt lykkedes det og selv svært handikappede dyr kan opereres med godt resultat.
Kør musen over bagstaverne her under.