Hunden med på rejse

Skal hunden med på ferie er det en god ide at være i god tid med planlægningen. Der er en del der skal tages stilling til og sørges for i den forbindelse.

Skal man holde ferie her hjemme er det en del lettere at tilrettelægge, men der er dog stadig en del at tage stilling til.
*Skal man køre selv ?
*Skal man køre med tog ?
*Skal man på camping ?
*Skal man på hotel ?
*Skal man på vandrehjem ?

Kører man selv

Skal man køre selv er der nogle ting der som er værd at kikke på, små hunde kan nemt kommes i en transportkasse, så det er nødvendigt i god tid at vænne den til at opholde sig i sådan en, hvis den ikke er vandt til det. Det er straks en anden sag hvis det er en stor hund det drejer sig om, da en transportkasse til en stor hund selvsagt også er stor og vil fylde meget i en personbil. I det tilfælde vil det være en ide at anskaffe sig en hundesikkerhedssele så man kan spænde hunden fast. Det er ikke så smart med en løs hund i en bil, den kan let blive forvirret over alt det nye den oplever, og det kan ende med at føren får besøg af hunden midt på motorvejen hvilket jo selvsagt ikke er det mest smarte.

Tager man toget

Skal man med tog er det en god ide at ringe til DSB og forhøre sig om hvorledes man skal forholde sig når den firbenet skal med. Fra DSB's side pt. marts 2005 siger de således :
  • I Danmark Du kan normalt kun tage 1 hund med på rejsen. Og du skal huske at købe en barnebillet til Standard til din hund. Ved rejse med flere hunde gælder særlige regler, som du kan få oplyst på stationen. Helt små hunde og andre mindre kæledyr kan du tage gratis med, hvis de under hele rejsen transporteres i en håndtaske eller lignende. Tasken må ikke overstige 100 x 60 x 30 cm. Større hunde skal befinde sig på gulvet under hele rejsen

  • Reserver plads Ved rejse på Standard i InterCity og InterCityLyn er det en god idé at købe pladsbillet til hunden. I InterCity og InterCityLyn, hvor sæderne er vis a vis, reserverer du plads til hunden over for din egen plads. I de InterCity og InterCityLyn, hvor sæderne er i flyopstilling, reserverer du plads til hunden ved siden af din egen plads. Helt små hunde og andre mindre kæledyr, der under hele rejsen transporteres i en almindelig håndtaske eller lignende, behøver ikke pladsbillet og kan tages med helt gratis.

  • I Øresundstogene For større hunde betales en børnebillet. Mindre hunde (og selskabsdyr) i bur, taske el. lign. rejser gratis. Vaccinationspapirer m.m. kræves for indrejse med dyr i Sverige. Kontakt Jordbruksverket www.sjv.se.
  • Information om dyr i toget findes her på DSB's side.


Camping

På campingpladser er der også regler for hunde, det er derfor også en god ide at tage kontakt til den eller de campingpladser man har tænkt sig at besøge. Man skal alligevel reservere plads på div. campingpladser i højsæsonen, så når man gør det kan man lige forhøre sig om hvordan de forholder sig til hunde.

Hotel

Nogle hoteller vil ikke have at man har hund med, men der findes dog hundevenlige hoteller så det skal man også lige ringe og forhøre sig om, det ville jo være ærgerligt at stå der med fido og alle sine talenter hvis de ikke vil have at man har hund med. De fleste af disse hundevenlige hoteller tager et ekstra gebyr for at hunden skal opholde sig på hotellet.

Vandrehjem

Det er med vandrehjem som med camping og hoteller ring i god tid og tjek om hunden må komme med, men på mange vandrehjem er det tilladt.

Udlandet !!

Skal man derimod til udlandet er der lige udover det ovennævnte et par ting man skal have ordnet. bla. vaccination, og Eu-pas hvis det er et EU land. Det er meget forskelligt fra land til land hvilke regler de har med hensyn til vaccinationer, det er derfor en god ide at du taler med din dyrlæge om det, da han/hun kan hjælpe med at finde ud af hvad du skal gøre med hensyn til vaccinationer til det pågældende land du vil besøge og de lande du evt. skal igennem. Sverige og Norge er meget strenge med hensyn til div. vaccinationer så skal du til et af disse lande skal du være i meget god tid med at undersøge kravene i disse lande. Igen det ved din dyrlæge alt om eller kan finde ud af det for dig.
Læs mere om EU-pas og krav her.

Men når alt kommer til alt

Men tænk det hele igennem en ekstra gang, for er det nu også det bedste at tage hunden med på ferie ?. En hund i en bil i lange træk, i en over ophedet bil osv. er måske ikke lige den slags ferie hunden drømmer om. Måske er den bare i vejen. Tænk på at hvis du vil på museum eller andre seværdigheder, kan hunden måske ikke komme med så er alternativet enten at lade være med at gøre det, eller lade hunden være i bilen eller campingvognen hvilket ikke er så heldigt i sommervarmen. Hunden vil i de fleste tilfælde nok have det bedst i sine trygge omgivelser frem for en ferie.

Hvis hunden ikke skal med !

Hvis du nu beslutter at lade hunden blive hjemme vil det bedste være at få nogle venner eller familiemedlemmer som hunden er fortrolig med til at passe den, eller måske kan en af disse flytte ind i dit hjem i perioden. Er det ikke muligt findes der en del pensioner rundt om i landet, som kan påtage sig at passe hunden for et beløb i døgnet. Her er det også nødvendigt at man har passet vaccinationerne, da det er et krav at hunden er vaccineret når den skal passes på en hundepension. Det må på det strengeste fra rådes at man lader hunden være alene der hjemme, uanset om der kommer nogen og sørger for vand og luftning osv. . Hunde og andre dyr må i følge dyreværnsloven ikke være alene i mere end et døgn, og det er synd for dyr at blive overladt til sig selv i længere tid af gangen, i værste fald kan de lide skade af det.