Stress rammer også vores hunde

Skrevet af hundeadfærdsterapeut
Merethe Børgart www.hundepoten.dk


Vi lever i en tid hvor flere og flere voksne mennesker rammes af stress, ja, selv børn hører vi bliver behandlet og nogle ligefrem indlagt pga. stress. Og vores hunde går desværre heller ikke fri af den kedelige tendens.


I mit job som hundeadfærdsbehandler og dyrehealer møder jeg mange hunde med stress. Det kan have forskellige årsager, så vi kan ikke slå alle over én kam, men må kigge på hver enkelt situation for at finde frem til hvordan den kan løses. Men nogle ting er dog ens hos hundene…

Med de alternative øjne er det jo sådan at vores hunde (og dyr i det hele taget) ikke har chakraer på samme måde som os mennesker, men derimod en masse små centre over hele kroppen, formet som tragte, så der kan jo virkelig suges noget ind. Vores hunde som jo oftest er meget tæt på familien, som regel specielt på en enkelt i familien, og derfor får en masse energi derfra. Vores hunde er ikke i stand til at sortere i den energi de omgiver sig med, men tager det bare til sig, så de tager ikke stilling til om energien "vedkommer" dem, eller den ikke gør. Og hvis påvirkningen er konstant, og i længere tid, vil hunden reagere på det. Det kan være en ændret adfærd eller i værste fald at de får fysiske sygdomme.

Dette skal på ingen måde give os ejere dårlig samvittighed, den kan vi nemlig heller ikke bruge til noget generelt set - men det er en helt anden snak.
Men den kan minde os om at vi selv har behov for at stoppe op engang imellem, kigge os selv i spejlet, og tage stilling til om vi er der hvor vi gerne vil være, eller om vi i det mindste er på vej derhen hvor vi gerne vil være. Og vigtigst af alt er det naturligvis at vi handler i overensstemmelse med vores sande jeg. Og faktisk kunne vi mennesker lære meget fra vores dyr, som jo netop er i nuet og derfor ikke kender til vores selvskabte stress, fordi vi mange gange er mere i fortiden og fremtiden, end vi er lige her i nuet.
Og at finde ind til os selv er ikke altid nemt, slet ikke hvis vi har travlt og er stressede, og ikke har den ro der skal til i hverdagen hvor der er tid og mulighed for fordybelse, uden at vi forventer af os selv at vi skal yde hele tiden - det er ok at sidde og kigge ud ad vinduet, eller sidde og lytte til stille og afslappende musik, og blot være.


En anden stressfaktor hos vores hunde er når vi menneskeliggør dem for meget, og ikke lader dem være hunde med de instinkter de nu engang har, og lader dem bruge det i dagligdagen. Vi gør det naturligvis i bedste mening, men det er bare ikke altid at vores bedste mening også er det som er bedst for hunden.
En så lille ting som at vi serverer hundens mad i en skål, fordi vi mennesker helst spiser af tallerkner, er en misforståelse i forhold til hundens behov. I stedet er det meget bedre at lade sin hund bruge sin fantastiske lugtesans til at finde maden rundt omkring, det kan være spredt på græsplænen hvis man har en sådan, eller hvis man kommer forbi noget græs på gåturen. Det kan være spredt rundt i stuen, puttet i diverse problemløsningsting som aktivitetsbolde og terninger. Eller den billige og nemme løsning, - en tom ½ eller 1 ½ liters sodavands plasticflaske, hvor man laver et hul i, putter tørfoder eller andre guffer i, skruer proppen på, og lader hunden trille rundt til al maden er kommet ud. Så har hunden brugt noget mental energi på at få stillet sin sult, eller ihverttilfælde noget af den. Og dermed brugt sine sanser til noget fornuftigt, så den ikke bliver ligeså let stresset og påvirket af os menneskers energi.


Og i bedste mening er det almindeligt kendt at det at kaste bold og pind med hunden er for at trætte den, men det stresser faktisk hunden mere end det gør godt. Og det som sker når vi "bevidst" stresser vores hunde, er at dens krop udsættes for stress og udskiller hormonerne som understøtter det som kan kaldes "flugt eller kamp", som er et alarmberedskab der startes hos hunden, at sammenligne med hvis den var i en livstruende situation, og kroppen dermed reagerer med øget puls, øget blodgennemstrømning til aktive muskler, hæmning af spytproduktion, udvidelse af luftvejene og pupillerne. Og hvis den var i en livstruende situation var det jo ganske fornuftigt, men når det er pga. boldkast er det knapt så godt. Så boldkast en gang om måneden er der ingen fare for, men er det noget man gør dagligt, eller måske endda flere gange om dagen, har hunden et konstant for højt stressniveau, som oftest giver sig til udtryk i uhensigtsmæssig adfærd i andre sammenhænge, og selvfølgelig også den fysiske påvirkning, som ikke er at foretrække.


Har du en hund, eller et andet dyr som pludselig har ændret adfærd, eller er blevet syg, eller måske ikke kan slippe af med tidligere sygdom, kan en healing være godt. Selve healingen foregår ved at man som dyrehealer stiller ind på dyret mærker hvordan det har det, og hvilke energier det er under påvirkning af. Selve healingen sætter gang i dyrets egen selvhelbredelsesproces, og finder samtidig ind til årsagen for ubalancen, så man kan gøre noget selv for at undgå tilbagefald. Healing er ingen erstatning for en dyrlæge, men samspillet mellem dyrlæge og dyrehealer er optimalt

Som afslutning vil jeg opfordre dig til at kigge dig selv dybt i øjnene hvis du oplever pludselig ændret adfærd hos dit dyr, og se om du kan gøre noget anderledes, og stikker det dybere end som så, kan jeg varmt anbefale en professionel behandler til at sætte lys på situationen.

Merethe Børgart er født i 1968, er uddannet hundeadfærdsterapeut og hundeejerinstruktør på Etologisk Institut ved Roger Abrantes, samt dyrehealer, healingsterapeut og clairvoyant hos ROOTS i København. Og har derudover taget flere supplerende kurser i hundemassage, racekendskab, klikkertræning m.m. Merethe Børgart har siden 1996 været tilknyttet Balders Hundeskole, som underviser, adfærdsbehandler og foredragsholder, og arbejder i dag på fuld tid med hundetræning, adfærdsbehandling af hunde og clairvoyance og healing af familiedyr, samt healing, clairvoyance og samtaleterapi for mennesker. Hun arrangerer også foredrag og undervisning i hele landet. Merethe Børgart er også ansat til at undervise kommende dyrehealere på uddannelsen hos ROOTS. Du kan se mere på www.roots-online.dk . Merethe Børgart kan kontaktes på telefon 26 28 39 92, og du kan læse mere på www.hundepoten.dk og www.boergart.dk