Tænder

Det er med hunde som med mennesker. De har tænder og de skal passes, Det er meget vigtigt at man en gang i mellem tjekker sin hund efter i munden og kikker efter evt. belægninger. Hvis man løfter op i læberne og kikker efter kan man se om der er brune belægninger på tænderne som er et tegn på tandsten.

Tandsten

Tandsten sætter sig især på ydre siden af tænderne så det er nemt at se om hunden skulle have tandsten. Tandsten viser sig i form af brunlige belægninger på tænderne. Et andet tegn på tandsten er dårlig ånde. For meget tandsten kan med tiden udvikle parodontose som vi også kender fra os selv.

Parodontose

Parodontose udvikler sig som sagt ved for meget tandsten. Tandsten løsner tandkødet og udvikler langsomt bakterie infektion som medfører parodontose og når først parodontosen er i udbrud går det meget stærkt.

Forbygelse

Det er en god ide at lære hundeen at du må kikke den i munden fra starten. Gør det reglmessigt så den vænner sig til at du lige vil kikke. Og måske synnes du at det lyder tosset at det anbefales at du børster tænder på hunden men set i betragtning at hundens tænder er er lige som vores så er det jo ikke så tosset igen. der findes tandpasta som er specielt beregnet til hunde med leversmag :-). Tørfoder er også med til at forbygge tandsten og dermed parodontose fordi at det, når hunden tygger på det renser tænderne, tygge ben af forskellig art f.eks. oksehudsben er gode, men i for store mængder kan det slide på tænderne.

Hvis hunden har tansten

Ved dyrlægebesøg tjekker dyrlægen ofte hundens tænder og anbefaler hvis det er nødvendigt at de renses. Dette gøres i bedøvelse med bla. ultralyd. Det er altså dyrlægen der skal ordne evt. tandrensning.

Hvalpe og tænder

Når der kommer nye tænder og hvalpen ikke har fældet de første, skal disse fjernes af en dyrlæge, når hvalpen er ca. 8 måneder gammel. Dette kan ses hvis hvalpen har to "rækker tænder" eller der sidder to tænder på klods af hinanden.

Husk! nu at det er vigtigt at hunden får passet sin tænder da de ikke ligesom os kan få gebis.