Udstilling

Når du køber en hvalp/hund med stambog kan den udstilles, i den klub den høre til (evt. i nogle andre samarbejdende klubber)
Er din hvalp med Dansk Kennel Klub stambog, som høre under F.C.I. kan du udstille den på D.K.K.'s udstillinger. Nationale som Internationale. Du ringer til D.K.K. og beder dem sende en tilmeldings blanket til den udstilling du ønsker at deltage på. Papirerne skal udfyldes, med hundens navn, fødselsdag, race, farve, er det en kort eller lang hår alt efter race, (da nogle racer har begge dele), derefter sendes papirerne tilbage til D.K.K. + penge (check eller giro). (ikke stambog).

D.K.K. har også nogle speciel klubber, som også laver nogle skuer (gode til nybegyndere), der gælder samme frem gangs måde, med papirerne. Man skal melde til ca. 1 mdr. før. Hunde med D.R.U - D.R.C. - D.H.L. - D.D.H. - C.K.C. stambøger kan ikke udstille i D.K.K.. Men D.K.K. stambog kan bruges hele vejen rundt. BEMÆRK ! er du medlem af D.K.K: må du ikke udstille i de små klubber. I de små klubber , til nationale skuer kan man melde til på dagen, men internationale udstillinger ca. en måned før.

OBS !

Nederst på siden finder du en tabel over de forskellige forkortelser.

Hvad er en udstilling ?

En udstilling er en eksteriør udstilling, hvor hunden er vasket, børstet op til dagen - tænder og øre er renset, og klør er klippet. God ide at give den et spray Frontline (mod lopper). Samtidig skal hunden være vaccineret. Går man på de udstillinger hvor der meldes til på dagen, så lad være med at møde op med en højløbsk tæve (lad den/dem blive hjemme). Tænk på dem der møder med hanner, især dem med de store, det kan være håbløst at styre dem.

Hvad kan en udstilling bruges til?

For mange er det vigtigt, da de fleste hunde skal udstilles og have mindst en 2. præmie, for at blive avlsgodkendt. Andre syntes det er sjovt, at føre sin hund frem gennem klasserne, det er da dejligt når man en dag står med en Dansk Champion. Der er ingen der kræver at man møder op på alle udstillinger. Men hvis man vil opnå noget på udstillinger, er det en god ide, at gå til ringtræning med hunden. Dels lære hunden og dens ejer lidt om hvad det er at udstille, og hunden lære at være sammen med store, som små artsfæller.

Her hjemme eller udland

Når du lander på en udstilling her hjemme skal stambog og vaccinationer og papirer medbringes. Til udlandet skal stambog - vaccinations. papirer, og sundhedsattester medbringes. Hvis man rejser meget, husk Rabies vaccinationer. skal være en måned gammel inden afrejse. En god ide lad den næste overlabbe den første - det vil sige hvis den udløber den 01.08.03 så vacciner. ca. den 15.08.04 og gem den gamle som bevis. På udstillingerne i de små klubber får alle med 1. pr. - SL - CAC - CASIB en lille pokal. Bliver din hund BIS (best in show) 1 - 2 - 3 - 4 på dagen ( en af de 4 bedste), får den også en pokal.

Der benyttes også farvebånd.

De hunde der har modtaget 1. præmie (Rødt bånd) kommer ind i ringen igen og dommeren udvælger hvem der skal være 1. vinder 2. vinder 3. vinder og 4. vinder.

De hunde af samme køn, der har modtaget CK (lilla bånd), kommer ind i ringen igen. Så vælger dommeren den bedste han/hun på dagen BIR (Rød/Gul roset).

Hvis din hund opnår tre BIR bliver den Dansk Champion

Til sidst kommer den bedste han og bedste hun ind i ringen, hvor dommeren vælger hvem der skal være den bedste hund på dagen BIM (BLÅ/GUL roset).

Her er en liste over alle de bånd din hund kan opnå på en udstilling.

Særdeles lovende (hvalpeklasse): Lyserødt bånd Lovende (hvalpeklasse): Lyseblåt bånd Mindre lovende (hvalpeklasse): Gult bånd Racens bedste hvalp: Rød roset

1. præmie: Rødt bånd
1. vinder: Rødt bånd
2. præmie: Blåt bånd
2. vinder: Blåt bånd
3. præmie: Gult bånd
3. vinder: Gult bånd
4. vinder: Grønt bånd
SL (unghunde klasse): Smalt lilla bånd
CK (certifikatkvalitet): Bred lilla bånd
Dansk certifikat (CAC): Rødt/hvidt bånd
Internationalt certifikat (CACIB): Hvidt bånd
Reserve CACIB: Orange bånd
Dansk championat: Rødt/grønt bånd
BIR (Bedst i racen): Rød/gul roset
BIM (Bedst i modsat køn): Blå/gul roset


Afsted sammen med andre / eller

Nogle klubber samler af og til en bus fuld, og køre til udlandet og udstiller, det plejer at være hyggeligt, fordi man bliver rystet sammen. Man plejer også at være meget søde til at hjælpe hinanden. Andre laver en lille ferie ud af det og køre ned i egen bil og hygger sig.

Hvad koster det (priser er pt. for 2003)

Lidt om klasser i Dansk Kennel Klub: Hvalpe klasse:6 -9 mdr. Koster fortiden 175,00 kr. Unghunde klasse: 9 - 18 mdr. Mellem klasse: 15 - 24 mdr. Åben klasse: fra 15 mdr. Der er flere klasser, se D.K.K.'s hjemme side. "http://www.dansk-kennel-klub.dk" Priser for tiden: 1. hund 275,00 kr. 2. hund 245,00 kr. 3. hund 205,00 kr. Klasser i Dansk Racehunde union: Hvalpeshow: 3 - 6 mdr. Hvalpe klasse: 6 - 9 mdr. her kan opnås Hvalpevinder, kræver 3 SL certifikater. Junior klasse: 9 - 12 mdr. under 45 cm. Junior klasse: 9 - 15 mdr. over 45 cm. her kan opnås Junior Champion, kræver 3 SL certifikater. Unghunde klasse: 12 - 18 mdr. under 45 cm. Unghunde klasse: 15 - 21 mdr. over 45 cm. Her kan opnås Unghunde Champion, kræver 3 SL certifikater. Åben klasse: fra 18 mdr. under 45 cm. Åben klasse: fra 21 mdr. over 45 cm. Kan blive Dansk Champion, kræver 4 CAC certifikater Se mere på D.R.U.'s hjemme side: www.dru.dk

Hjælp !

Nogen lunde samme regler gælder for de andre små klubber . Man er til en hver tid velkommen til at ringe, til klubberne og stille spørgsmål. Spørg også opdrætter, hvor du kan udstille, og bed ham/hende om at hjælpe dig på en evt. udstilling. På alle udstillinger er der en udstillingsleder som kan hjælpe, med det man ikke forstår eller er utilfreds med. Man kan også finde den grubbe mennesker, som har samme race som en selv, gå til dem og spørge, de plejer at være søde til at hjælpe.

Man kan blive bidt af det !

Mange køber en hvalp, og har ikke tænkt at udstille, men man bliver lokket til at tage med, og det går bare godt, så kan man jo nemt blive bidt af det, og det er hyggeligt at snakke hund med nogle andre.

Her til sidst

Husk en ting, lige meget hvad du vinder:DU GÅR HJEM MED DEN BEDSTE OG FLOTTESTE HUND.

Bøger

Der findes en bog om emnet: af Ulla Sørensen
Min hund skal på udstilling. Du kan eventuelt låne den på biblioteket


D.K.K. Dansk kennel klub
D.R.U. Dansk racehunde Union
D.H.L. Danske hundeejers landsforening
D.R.C. Dansk racehunde club
C.K.C. Continental Kennel Club
SL. Særdeles lovende
CAC. Hunden har opnået certifikat
CACIB hunden har fået et internationalt certifikat
Bis Best in show
INTCH International champion
DKCH Dansk champion
D.D.H. Den Danske- hundeforening
Til top